RUSSISCH BLAUW EN ALLERGIE

 

Diverse websites en boeken beweren dat een Blauwe Rus (in welke variatie dan ook) een hypoallergene kat is. Veel mensen met een allergie benaderen dan ook fokkers met de vraag of zij mogen testen of het echt zo is. Als Rasclub vinden wij het belangrijk om dit grote misverstand uit de wereld te helpen: er bestaat geen hypoallergene kat. 

Dus heeft u een allergie voor katten, dan bent u ook allergisch voor de Blauwe Rus. In welke mate hangt volledig af van de allergie. Hieronder vindt u een document waarin één en ander nader wordt uitgelegd. Leest u dat zorgvuldig voordat u met een fokker contact op neemt en toon ook begrip als een fokker niet mee wil werken aan testen op een allergie of het plaatsen van een kat in een gezin met allergieën. Het is niet in uw belang en niet in dat van de kat als u zonder grondig onderzoek een kat in huis neemt. Als het te vaak op een teleurstelling uit loopt, is het heel begrijpelijk dat een fokker er niet meer aan mee wil werken.

Informeert u dus vooraf bij de fokker of bij de kittenbemiddeling of u ergens welkom bent om te testen.


Er wordt wel eens beweerd dat een Blauwe Rus een hypoallergene kat is. Dit is pertinent niet waar, want een hypoallergene kat bestaat niet. Dus alles wat u daarover heeft gelezen is onzin. Maar hoe kan het dan dat sommige mensen met een allergie voor katten, wel tegen een Blauwe Rus kunnen? Om daar wat meer duidelijkheid in te krijgen, is het belangrijk om eerst eens te kijken naar een allergie zelf. Allergenen en allergie Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken. Klachten die hierdoor ontstaan zijn bijvoorbeeld een loopneus, tranende ogen, jeuk of benauwdheid. Allergische reacties zijn vaak gerelateerd aan aandoeningen als eczeem (huidreacties) en astma (reacties van de luchtwegen). Elk allergeen krijgt een nummer als het is geïdentificeerd. Het eerste huiskat allergeen dat is geïdentificeerd heeft het label Feline domesticus 1 gekregen ofwel Fel d1. Het merendeel van de allergische reacties voor een kat worden veroorzaakt door dit Fel d1. Fel-d1 wordt geproduceerd door de traan-, speeksel-, talg- en perianale klieren. Als je een kat kamt, komt het Fel-d1 dat bijvoorbeeld via het speeksel op de haren zit, in de lucht. Allergenen uit bijvoorbeeld huidklieren blijven op de vacht zitten en zijn eenvoudig over te dragen op kleren, tapijt en bekleding. Kattenbakken bevatten vaak de hoogste concentratie Fel d1 omdat de anale klieren vaak de hoogste concentraties Fel d1 bevatten. Er zijn studies gedaan naar concentraties Fel d1 in katten die bijvoorbeeld gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Deze lijken lager te zijn, vooral bij gecastreerde katers omdat dit allergeen reageert op hormonen. Specifieke onderzoeken hierna zijn alleen met muizen gedaan, maar nog niet met katten zelf. Er zijn wel 21 afzonderlijke katten-allergenen die bij de ene persoon wel een reactie geven en bij de ander niet. De meeste mensen zijn allergisch voor meer dan één allergeen. Een voorbeeld: ongeveer 20% van de mensen met een ernstige allergie voor honden, paarden en konijnen (of voeding allergieën voor varken, rund en eiwit) hebben geen reactie op een kat met een lage Fel d1 gehalte. De overige 80% reageert verschillend, van een milde tot ernstige reactie. In de tabel hieronder zie je de meest voorkomende katten allergenen en bij een percentage mensen dat reageert op het individuele allergeen.

 

Allergeen             Percentage reactie

Fel d1                 88-95% (veroorzaakt altijd astma)

Fel d2                 20-35% (vaak ernstige reacties)

Fel d4                 Fel d4 ? (astma / exceem)

 

Wat gebeurt er als je allergisch bent en je komt in contact met het allergeen? Als je voor iets allergisch bent en je komt ermee in contact, dan gaat je lichaam reageren door antistoffen aan te maken, de zogenaamde Immunoglobinen. Deze stoffen gaan proberen om de allergenen op te ruimen. Het Immunoglobine E (IgE) reageert o.a. op kattenallergenen. IgE zit op de slijmvliezen en zal zich gaan binden aan het allergeen. Daarbij komt histamine vrij die zorgt voor de tranende ogen en het niezen. Als je je lichaam een overdosis allergenen zou geven, gedurende een lange tijd, dan moet het lichaam zo hard werken dat het kan zijn dat het lichaam stopt met reageren.

Uiteraard duurt dit een lange tijd en heb je intussen wel een hele heftige reactie op het allergeen. Ben je even uit huis en kom je weer thuis, begint het hele proces weer opnieuw. Kun je meten op welk allergeen je reageert? Nee daar zijn nog geen testen voor. Je kunt wel laten testen in welke mate je voor welke huisdieren allergisch bent. Als je een ernstige huisdieren allergie hebt, zul je dus altijd reageren. En daarbij moet je dan rekening houden dat je mogelijk op meerdere allergenen reageert. Wat kun je doen als je een milde reactie krijgt op katten? Als je niet heel heftig reageert (lichte huiduitslag, jeukende ogen), dan kun je testen of je tegen de Blauwe Rus kan. Hoe? Heel vaak het contact opzoeken. Met je gezicht in de vacht, aaien, etc. Dit meerdere keren doen. Je zult dan geheid een reactie krijgen, de vraag is hoe heftig. Heb je een zeer milde reactie, dan wordt deze zeker erger als je een Blauwe Rus in huis hebt. Immers, dan wordt je de hele dag omgeven door de allergenen waar je op reageert. Je zult bijna altijd medicijnen moeten gebruiken om de gevolgen van de histamine reactie te onderdrukken. Je zult minimaal een keer of 6 een fokker van een Blauwe Rus moeten bezoeken. Een fokker wil ook graag het vertrouwen hebben dat er een kans van slagen is bij het plaatsen van een Blauwe Rus. Het opsturen van kussenslopen en T-shirts is nooit in de plaats van een fysieke test, altijd aanvullend. Als het goed gaat na het vele testen, dan kun je proberen om een Blauwe Rus in huis te halen. Zorg ervoor dat je met de fokker van je keuze goede afspraken hierover maakt, dat als het niet lukt, de Blauwe Rus ook terug kan en niet in het asiel beland. En dan? Als je een Blauwe Rus in huis haalt, zul je primair bereid moeten zijn om medicijnen te gebruiken. Daarnaast zul je de Blauwe Rus uit je slaapkamer moeten weren. Zorg dat je een krabpaal aanschaft met afneembare en wasbare mandjes. Deze zul je regelmatig (wekelijks) op hoge temperatuur moeten wassen. Regelmatig stofzuigen (liefst een goede stofzuiger met een Hepa-filter). Hoe minder tapijt en stoffen bekleding in huis, des te beter. Al kun je er normaal tegen, de allergenen van de Blauwe Rus zullen hier in gaan zitten. Daarnaast goed ventileren. Tenslotte de kattenbak. Deze bevat de hoogste concentratie allergenen. Hou rekening met het soort kattengrid (niet al te stoffig) en verschoon de kattenbak regelmatig en maak goed schoon met schoonmaakmiddel dat veilig is voor katten. Er wordt ook wel geadviseerd om een kat zorgvuldig wekelijks te wassen, maar dat is voor de Blauwe Rus absoluut niet aan te raden. Je zult dus al deze maatregelen herhaaldelijk moeten nemen als je een Blauwe Rus in huis haalt terwijl je een lichte allergie hebt.

 

Dit artikel is gebaseerd op meerdere onderzoeken en het raadplegen van artsen. Wij zijn geen wetenschappers en geen artsen. Het doel van dit artikel is om mensen te informeren en onjuiste informatie over het ras de Blauwe Rus te weerspreken.