Karakter, verzorging en uiterlijk van de Somali

Uiterlijk

Kort omschreven is de Somali een Abessijn met halflang haar. Het is een elegante, gespierde kat. Hij is slank, van gemiddelde grootte en staat hoog op de pootjes. Hij heeft een prachtige volle staart en wordt dan ook vaak vergeleken met een vos. De staart is het sieraad van de Somali. Een volle kraag en broek maken het plaatje compleet. De Somali is een slanke, stevig gebouwde , maar toch elegante kat met een brede, wigvormige kop. Hij heeft heldere, alerte ogen die hem een intelligente maar ook een eigenwijze uitdrukking geven. In verhouding met de kop heeft de Somali grote oren. Bij voorkeur met pluimpjes op de oren. Helaas is dit nog maar bij een klein deel van de Somali's het geval.

Vanaf de achterkant van de kop, over de rug tot het puntje van de staart loopt een streep in de genetische kleur (zwart bij de wildkleur). Dit wordt ook wel de aalstreep genoemd. Op het onderste gedeelte van de achterkant van de achterpoten zou ook een streep moeten lopen, waardoor men de indruk krijgt dat de Somali sokken aan heeft. Dit worden 'laarsjes' genoemd. Het gebeurt helaas steeds vaker dat de aalstreep en de laarsjes van de Somali niet of nauwelijks nog aanwezig zijn. Oorzaak hiervan is dat men jarenlang bezig is geweest ongewenste strepen op de poten en rond de hals weg te fokken. De laarsjes en de aalstreep zijn ook strepen en zijn tesamen met de ongewenste strepen aan het verdwijnen.

De prachtige zijdeachtige vacht van de Somali wordt gekenmerkt door ticking (ook wel agouti genoemd). Dit betekent dat elke haar, afgezien van de kin, keel, buikzijde en de punt van de staart, een donkere punt en een of twee ringen in dezelfde kleur heeft. Voor een wildkleur betekent dit een zwarte haarpunt, dan een rossige kleur, gevolgd door een zwarte band en een warm abrikooskleur. Door de langere vacht kan het soms gebeuren dat de ticking wat rommelig overkomt.

Bij de geboorte van een Somali-kitten is de ticking nog niet aanwezig en ook de oogkleur (is bij geboorte blauw) moet nog ontwikkelen. De Somali ontwikkelt zich langzamer dan de Abessijn, maar op de leeftijd van anderhalfjaar is bij de meeste Somali's de ticking en vachtkleur volledig ontwikkeld. De kleur van de ogen varieert van groen ,amber tot hazelnootbruin. Niet alle Somali's ontwikkelen een volle kraag en broek, alhoewel het na de castratie/sterilisatie wel eens wil gebeuren dat de Somali deze alsnog krijgt. De vachtlengte van de Somali kan variëren en ook het aantal ringen op de getickte haren. Minimaal moeten er vier bandjes op de haren zitten, maar het komt nog regelmatig voor dat dit er meer zijn

De Somali is in verschillende kleurvariëteiten te bewonderen. De basiskleur is wildkleur. Daarnaast hebben we nog chocolate, sorrel, blauw, fawn en lilac. De genetisch rode en creme Somali's en de daarvan afgeleide torties komen nog nauwelijks voor. Alle genoemde kleuren kun je ook nog tegenkomen in combinatie met zilver. Deze "zilvers" zijn sterk vertegenwoordigd bij de Somali.

 

Karakter

De Somali is zeer intelligent en aanhankelijk. Het is een trotse kat die erg op zijn mensen gesteld is en bruist van energie. Ook op ver gevorderde leeftijd is de Somali nog actief en in het leven geïnteresseerd en voelt hij zich betrokken tot het wel en wee van het huishouden. Eenmaal gewend aan zijn mensen is de Somali een vriend voor het leven. Hij is inventief (ziet in elk voorwerp een speeltje) en watervlug. Dichte deuren zijn ervoor om geopend te worden, losse veters om nagejaagd te worden. Bewegende tenen laten hij niet ongemoeid.

Mag hij in een afgeschermde tuin ravotten, dan racet hij er vol energie doorheen op zoek naar prooi. Ook als zijn mensen het te druk hebben met andere zaken, de Somali zal blijven proberen zijn eigenaren tot een spelletje te verleiden en van snel opgeven weet hij niet. Dit alles gebeurt op een leuke, ondeugende, hartverwarmende manier. Als het tijd is voor rust zoekt de Somali een schoot op, deelt zijn kopjes uit en gaat heerlijk liggen spinnen.

Actief, levendig, speels, vrolijk en bovenal aanhankelijk. Dat is de Somali in een notendop. Hij wil betrokken zijn bij al het reilen en zeilen in zijn huishouding en geeft menigmaal zijn mening over zaken, zonder dominant te zijn. De intelligentie straalt uit de ogen en de Somali toont zich buitengewoon anhankelijk naar alle leden van het gezin. Hij is vrolijk van aard en knuffelen is een favoriete hobby. Het zonnetje in huis.

Vergist u niet, naast zijn vrolijke en aanhankelijke aard is de Somali tevens erg gevoelig.. Hij kan slecht tegen alleen zijn en voelt spanningen en andere stemmingen in het huishouden feilloos aan. Aanhoudende stress-situaties hebben een duidelijke negatief effect op het gedrag en de gezondheid van de Somali (en andere kattenrassen).

 

Verzorging

Net als elke andere kat heeft de Somali een goede verzorging nodig. Dit houdt in dat hij in een veilige, liefdevolle omgeving hoort te leven, verantwoorde voeding en medische zorg behoort te krijgen en kan genieten van het gezelschap van mens en dier. Een speciaal punt van aandacht bij de Somali is zijn prachtige halflange vacht. Deze is zijdezacht, fijn en dicht ingeplant. Onder normale omstandigheden (niet in de rui en in goede conditie) is een wekelijkse kambeurt om de losse haren te verwijderen meer dan voldoende. Klitten doet een Somali normaal gesproken niet. Toch kan het een enkele keer voorkomen dat er in de "broek" (beharing op de achterpoten) of de staart een klit zit. Deze kan met een speciale kattenkam makkelijk verwijderd worden.

Te veel en te vaak kammen kan ervoor zorgen dat er weinig van de prachtige vossenstaart overblijft. Eten is een favoriete bezigheid van de Somali en vooral na de castratie/sterilisatie moet men goed op het gewicht letten.
De Somali kan beslist niet tegen alleen zijn en opsluiting in kleinere ruimtes is rampzalig. Hij wordt ziek, ongelukkig en apatisch (of erger). Voor een Somali is gezelschap dus heel belangrijk. Dit kan een gezin zijn, waar altijd wel iemand aanwezig is, een andere kat of een hond. Vanwege zijn actieve en nieuwsgierige aard heeft de Somali meerdere kamers nodig waar hij in en uit kan lopen. Helemaal perfect zou het zijn als hij in een beschermde situatie naar buiten kan (buitenren, afgeschermde tuin of balkon). Net als voor andere katten geldt dat een Somali de gelegenheid moet hebben om zijn nagels te kunnen scherpen (krabpaal), voldoende speelgoed moet hebben (pennen, propjes papier, balletjes, muisjes, etc) en plekken waar hij zich ongestoord en veilig kan terugtrekken.

 

© Cattery Criddle - E-mail: info@cattery-criddle.com